Субота, 20.04.2024, 00:29
Вітаю Вас Гість | RSS
   ПРАВО,  СУСПІЛЬСТВО,  ДЕРЖАВА,  БЕЗПЕКА : інформаційний вимір
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Теги
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода
Головна » 2012 » Листопад » 14 » Словник термінів з кібербезпеки
12:16
Словник термінів з кібербезпеки

   

Вашій увазі пропонується нове науково-практичне видання "Словник термінів з кібербезпеки"

Колектив укладачів: Бутузов В.М., Гавловський В.Д., Довгань О.Д., Марущак А.І., Мельник С.В., Скулиш Є.Д., Тихомиров О.О., Тітуніна К.В., Шеломенцев В.П., Юрченко О.М.

Словник термінів з кібербезпеки / За заг. ред. Копана О.В., Скулиша Є.Д. - К. : ВБ "Аванпост-Прим", 2012. - 214 с.

ПЕРЕДМОВА 

Важливою складовою будь-якої соціально значущої діяльності є понятійно-термінологічний апарат, який забезпечує належний рівень галузевої та загальної комунікації суб’єктів цієї діяльності. Сьогодні широкого розповсюдження набули різноманітні терміни, що належать до особливо динамічної специфічної сфери діяльності людини, пов’язаної з обміном та обробкою електронних даних у глобальних інформаційно-комунікаційних мережах. Проте значна кількість з них ще не отримала сформованого загальновизнаного значення ні на науковому, ні на нормативно-правовому рівні і характеризується певною невизначеністю та суперечністю. Незважаючи на це, сфера до якої належать явища позначені цими термінами, зокрема сфера кібербезпеки, завдяки своїй суспільній значущості сьогодні стала одним з пріоритетних об’єктів державної діяльності, як на внутрішньодержавному, так і на міжнародному рівнях, а також об’єктом актуальних наукових досліджень.

Сучасний період державотворення України відзначений поступовим формування комплексних підходів до національної безпеки, серед яких забезпечення інформаційної безпеки, складовою якої є кібербезпека, займає одне з провідних місць. Це зумовлює необхідність ефективної комунікації фахівців із забезпечення інформаційної безпеки всіх рівнів та безперечну важливість якісного понятійно-термінологічного апарату.

У цьому виданні зібрано терміни зі сфери організаційно-правового забезпечення безпеки інформаційно-комунікаційних технологій, які визначені у нормативно-правових актах та інших нормативних документах, а також наукових публікаціях. При формуванні словника використані «Юридична інформаційно-пошукова система «Законодавство», чинні державні стандарти України, офіційна документована інформація органів державної влади України тощо.

Зважаючи на різноплановість та неоднозначність інформаційних процесів окремі терміни мають декілька значень, які відображено у словнику. Крім того, наводиться їх усталені або нормативно визначені абревіатури.

Словник розроблено для широкого кола читачів, зокрема для студентів, що навчаються за напрямами підготовки «Безпека інформаційних і комунікаційних систем», «Системи технічного захисту інформації», «Управління інформаційною безпекою» тощо, а також для аспірантів, науковців та практиків, які досліджують проблематику, пов'язану із організаційно-правовим забезпеченням інформаційної безпеки в Україні.
Переглядів: 3399 | Додав: tihoma | Теги: термін, кібербезпека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук по сайту
Друзі сайту

Періодичні видання

Інформаційна безпека людини, суспільства, держави

Юридичний журнал

Правова інформатика

Інформація і право

Право України

Бизнес и безопасность

Корисні ресурси

Юридична бібліотека онлайн

Юридична бібліотека

CyberCrime Форум

Центр информационной безопасности

ISO27000.ru

Российская сеть информационного общества

Архів записів
Погода
© Тихомиров О.О. 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Иконка сайта сделана при помощи favicon.ru